Wat is animatie en kan het iets voor jou betekenen?
Wat is animatie?
Kort door de bocht is animatie eigenlijk gewoon het achterelkaar zetten van stilstaande beelden die door snel achter elkaar af te spelen een illusie van beweging creëren. Een mooi voorbeeld hiervan is stopmotion.
Dit is een voorbeeld van stopmotion met een papier. Door de knipsels foto voor foto een kleine verandering mee te geven lijken ze tot leven te komen.
Zo gaat het met getekende animatie ook. Denk maar aan een flipboekje (folioscoop) of de zoötroop van vroeger. Elk beeld is net even anders en snel achter elkaar afgespeeld lijkt het te bewegen.
Kan Animatie iets voor jou betekenen?
Natuurlijk! Doordat je dus compleet in de hand hebt hoe iets eruit komt te zien en hoe het gaat bewegen, kan je gericht je informatie overbrengen. Jij hebt de power om precies te timen wanneer je klant bepaalde informatie opgediend krijgt.
Hoe dan?!
Stel je merkt op dat klanten je vaak dezelfde vragen stellen. Dan blijkt er toch iets te missen in je communicatie. Door vervolgens gericht dit onderwerp aan de orde te brengen kan er een hoop tijd bespaard worden. De vraag is beantwoord en eventuele klanten die afhaken omdat de drempel te hoog is rollen nu als het ware in je armen. Wellicht is het op te lossen met een tekst op de website, een prima oplossing bij de doelgroep 65-plussers. Hoe jonger de doelgroep, hoe minder er gemiddeld gelezen wordt.
Maak gebruik van beelden. Onze hersenen verwerken kleuren, beweging en beelden sneller. In één oogopslag is het mogelijk om meer informatie over te brengen dan met tekst, bijvoorbeeld met een uitleganimatie of een infographic op je website. Want ook een infographic is een uitstekende manier om informatie duidelijk over te brengen. Super effectief is natuurlijk om beide te gebruiken. Zo kan je onderdelen uit de animatie nog eens stilstaand uitlichten en extra aandacht geven.
Herkenbaarheid
Een ander doel zou herkenbaarheid kunnen zijn. Stel je hebt een vlog of een televisieprogramma.
Dan kan je met een korte animatie een soort rode draad creëren. Je bereidt de kijker voor op wat er gaat komen en geeft hem zo meer zekerheid.
Kijk maar eens naar televisieprogramma’s. Elk programma heeft zijn eigen terugkerende intro waar bij de minste of geringste uitsnede al duidelijk is om welk programma het gaat.
Heb je een vlog dan is het bijvoorbeeld prettig om een standaard begin te hebben. Bijvoorbeeld een logo animatie. Hiermee voldoe je al direct aan de verwachtingen van de kijker en heb je een grotere kans dat deze blijft kijken.
Advertenties
Daarnaast werkt animatie ook goed voor advertentiedoeleinden. Want beweging trekt nou eenmaal meer aandacht dan iets dat stilstaat. Denk er eens over na om te adverteren met een animatie op digitale advertentieborden. Zelfs de kleinste beweging zal je oog ernaartoe trekken. Denk wel om de veiligheid. Als deze borden langs snelwegen of drukke wegen staan, is stilstaand beeld een betere optie.